Damiaan Denys

Op dinsdag 12 juni is psychiater en filosoof Damiaan Denys uitgenodigd bij het Science Café Tilburg in Theaters Tilburg voor een lezing over normaliteit. Als hoogleraar Psychiatrie aan de UvA probeert hij deze avond onder andere duidelijkheid te brengen over het vraagstuk wat als (ab)normaal wordt gezien, en wie dat bepaalt.

In het voorprogramma staat cabaretier en ervaringsdeskundige Bas Kruip onder zijn alias Madebymensch, met een tragikomische voorstelling over de drie psychiatrische inrichtingen waar hij in 2013 verbleef.

Beschrijving Science Café Tilburg:

“‘Doe eens normaal man!’ zei Geert Wilders in de Tweede Kamer tegen premier Rutte. Diezelfde premier zei: ‘Doe normaal of ga weg.’ Verkiezingsprogramma’s worden geschreven voor ‘de normale Nederlander’. Maar wat is normaal eigenlijk? Kinderen die vijf uur per dag naar een beeldscherm kijken vinden we normaal. Kinderen met een depressie zijn abnormaal. Waar ligt de grens tussen normaliteit en abnormaliteit Wie bepaalt dat? Kunnen we abnormaliteit nog wel verdragen? Hoe stel je vast wie normaal is?

Het antwoord op deze vragen zal 12 juni worden gegeven door Damiaan Denys, psychiater en filosoof, tijdens het inmiddels traditionele Science Café XL in de Tilburgse schouwburg. Denys, hoogleraar Psychiatrie aan de UvA, is onder andere bekend van zijn optredens bij VPRO’s Zomergasten en op Lowlands.

In het voorprogramma staat cabaretier en GGZ-ervaringsdeskundige Madebymensch met zijn programma Rupswerk. Madebymensch (Bas Kruip) neemt zijn publiek mee op een tragikomische reis langs de drie psychiatrische inrichtingen waar hij in 2013 mocht verblijven. Is een psychiatrisch patiënt na opname en behandeling genezen? Met andere woorden, was hij eerst ziek, en nu weer beter? Zoals men, na herstel van een gebroken been, weer kan lopen?

WiWa speelt tijdens deze avond uiteraard weer een zelfgeschreven, toepasselijk lied.
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door GGzBreburg en het Spiegelglasfonds.”


Kaartjes voor deze avond zijn voor 15 euro te verkrijgen via Theaters Tilburg.