Toen ik als tienjarig jongetje voetbalde, werd er al regelmatig gescholden op het veld en in de kleedkamer. Voetbal is een competitieve sport, dacht ik, dat hoort erbij. Maar hoe langer ik lid was van die voetbalvereniging, hoe minder ik me op m’n gemak begon te voelen. Op mijn veertiende stopte ik, min of meer omdat ik ‘voetbal niet meer leuk vond’.

Jaren later, ik denk dat ik iets over de twintig was, besloot ik het opnieuw te proberen in een vriendenteam. Ik miste het voetballen en wilde zo af en toe een wedstrijdje spelen, trainen en gezellig met vrienden zijn. Maar ook nu, vooral op de zondagen dat er wedstrijden werden gespeeld, werd er wat af gescholden. Inmiddels was ik me bewuster van de dingen die geroepen werden: homo, mietje, het soort scheldwoorden dat onder mannen populair is. Zelfs nu nog.

Groepsdruk

Ik ga niemand voor de gek houden: natuurlijk deed ik er zelf volop aan mee. Ook ik was ‘gewoon’ een hetero man, die ‘gewoon’ zijn hetero-mannen-dingetjes deed op een ‘gewone’ hetero-mannen-manier. Een beetje stoer (proberen te) doen hier en daar, me vooral niet kwetsbaar opstellen, af en toe tegen mijn vrienden een beetje tof doen over meisjes. Ondanks dat ik diep van binnen wist dat ik niet zo was, deed ik het toch: het hóórde er gewoon bij, en ik wilde zelf niet als sukkel bestempeld worden.

Ik ben niet zo’n alfa-mannetje.

Tot ongeveer vier jaar geleden. Na een lange zoektocht naar mezelf kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zo’n alfa-mannetje ben. Ik ben niet de man die zijn masculiniteit belangrijk vindt, die nooit huilt en graag met zijn vrienden ‘op jacht’ gaat. In plaats daarvan ben ik een zachte man, die meestal meer huilt dan zijn vriendin en inmiddels weet dat hij in contact een goede dosis feminiene kwaliteiten tot zijn beschikking heeft. Die vroeger, door zijn introverte karakter en zoete uiterlijk, makkelijker het mikpunt was van kleine pesterijtjes. En door zijn zoektocht inmiddels ook weet dat hij naast vrouwen ook op mannen valt. Een soort homo en een mietje dus, als ik de traditionele standaarden mag geloven.

Acceptatie

De weg naar acceptatie van deze openbaringen heeft even geduurd. Ik weet zelfs niet of ik daar al voor de volle honderd procent ben. Maar wat het voor mij wel makkelijker gemaakt heeft, is een omgeving die me hoe dan ook steunde: mijn huidige vriendin, die een grote rol heeft gespeeld in de groei van mijn zelfliefde, en mijn familie, die altijd achter me heeft gestaan.

Tegelijkertijd besef ik me dat lang niet iedereen zo’n ondersteunende omgeving heeft: geweld tegen homo’s komt nog steeds voor, genderneutrale toiletten zorgen voor discussie en ik hoor uit mijn eigen omgeving nog genoeg verhalen van mensen die onder de zogenaamde LGBTQIAP-community vallen en iets vervelends hebben meegemaakt. En daarom is mannen-emancipatie, wat mij betreft, hét woord voor 2019.

Mannen zijn mensen

Mannen-emancipatie is meer dan emancipatie voor elk type man: het is óók gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid voor vrouwen, transgender mensen en panseksuelen. Mannen-emancipatie stimuleert hetero-mannen om hun feminiene kanten te ontdekken, en tegelijkertijd hetero-vrouwen om hun masculiene kanten te ontdekken. Mannen, vrouwen en iedereen die niet binnen deze twee bedachte hokjes past, zijn in de eerste plaats mens, en om ieder mens een plek te kunnen geven in deze wereld is emancipatie nodig.

Laten we dit jaar uit onze hokjes breken. Laten we ruimte creëren voor meer vrijheid, minder stereotypering en meer respect. Als een man ontzettend masculien wil zijn, dan heeft hij daar net zoveel recht op als een man die ontzettend feminien wil zijn. Ook als we het te spannend vinden om een laag dieper in onszelf te moeten kijken, of als we bang zijn dat verandering ons uit balans zal brengen. Uit balans raken we toch wel; wat telt is de manier waarop we daarmee omgaan.


Ook een warm hart voor mannen-emancipatie? Emancipator werkt aan sociale rechtvaardigheid door in te zetten op het veranderen van de positie van en ideeën over mannen en mannelijkheid. Check de site en word ambassadeur!