Volgens een onderzoek in 2018 van We Are Social en Hootsuite is de gemiddelde Nederlander per dag vier uur en vijftig minuten online. Neem een dag van 24 uur, trek daar acht uur slaap en acht uur werk van af en je houdt na aftrek van de online tijd nog steeds drie uur en tien minuten over voor offline rust. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen overprikkeld zijn door het internet en hun toevlucht zoeken in yogastudios, meditatie-apps en boswandelingen?


Ik stelde mezelf deze vraag toen ik gisteren naar museum de Pont in Tilburg fietste. In de ochtend had ik besloten een dag vrij te nemen om weer geïnspireerd te worden, nadat ik merkte dat er al een paar dagen behalve “wat ga ik zo eten?” weinig creatiefs in mijn hoofd gebeurde. Natuurlijk, met ‘zoveel mensen’ bedoelde ik ook mezelf. Wanneer ik druk in mijn hoofd ben, grijp ik vaker naar mijn telefoon om Instagram of Facebook te checken, ondanks dat ik dat tien minuten geleden ook al gedaan heb. Waardoor het nog een stukje drukker wordt natuurlijk.

Bewustwording

Laten we even vooropstellen dat er niets mis is met het gebruik van je smartphone of online zijn. Eigenlijk voelt dit zelfs als het intrappen van een open deur, want die discussie zijn we denk ik al wel een tijdje voorbij (behalve in het rustoord van je oma natuurlijk). Maar waar zit het hem dan in dat we op zoek gaan naar de rust die gepaard gaat met offline activiteiten? Ik denk dat de sleutel niet zit in de afname van je online tijd, maar in bewustwording over je online tijd.

Switchtasking

Het begint wellicht bij het begrip multitasking. Wist je dat multitasken voor mensen eigenlijk niet bestaat? Wij mensen zijn switchtaskers, wat betekent dat we helemáál niet goed zijn in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk, maar alleen kunnen leren om snel te switchen tussen meerdere taken. En zelfs daar zijn we vaak niet heel goed in…

We zijn online wanneer we geprikkeld worden door een digitaal medium

Die vier uur en vijftig minuten online zijn, dat is het probleem niet. Maar als we naar de realiteit kijken, zijn we nooit vier uur en vijftig minuten achter elkaar online. We zijn online wanneer we geprikkeld worden door een digitaal medium en dat gebeurt tientallen keren per dag: zie maar eens even níet te reageren op dat WhatsApp-berichtje. Lekker switchtasken dus!

Online of offline?

Het idee om eens wat vaker je telefoon weg te leggen is al door veel mensen geopperd, maar hoewel ik denk dat er niets mis is met deze boodschap is de uitvoering ervan voor velen moeilijk, omdat deze te zwart-wit is. Je hóeft namelijk geen tijd in je digitale wereld op te geven om tot meer innerlijke rust te komen; zoals je kunt zien op onderstaande infographic is het namelijk nogal moeilijk om internet te vermijden. Zeker als je bijvoorbeeld FOMO hebt.

Nee, de sleutel zit in het bewust omgaan met je online en offline tijd en duidelijke keuzes te maken in wanneer je online of offline bent. Kijk je een film op Netflix met je partner? Leg je telefoon dan ergens ver weg en bestempel de komende twee uur voor jezelf als offline tijd. Ga je een drankje doen met iemand of heb je yoga-les? Laat je telefoon desnoods thuis of gebruik de apparaatvrije tijd die je op je iPhone in kunt stellen. Merk je dat je tijdens het lezen van een boek veel afgeleid bent door die ene vriend of vriendin op WhatsApp? Sta jezelf dan toe om lekker online te zijn. Maar wat je ook doet, probeer bewust te kiezen.

En met die gedachte in mijn hoofd stapte ik museum de Pont binnen, kocht ik een kaartje en legde ik mijn jas en tas in een kluisje. Om daarna mijn telefoon uit mijn broekzak te pakken en deze er ook in te smijten. Het was de beste bewuste keuze van de dag.